START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

 

Foto: György Jókúti

Spelas

25 oktober kl 19:00

26 oktober kl 19:00

27 oktober kl 19:00

 

Biljetter

Ordinarie pris 160 kr

120 kr för pensionär, student, arbetssökande.

 

Köp online på Tickster:

25 oktober kl 19:00

26 oktober kl 19:00

27 oktober kl 19:00

 

Förhandsboka:

3:e Våningens bokningstelefon 0702-721771 eller e-post
bokning[a]3vaningen.se

 

 

25–27 oktober 2017

Dansföreställning

AI AM HERE

AI_am

 

Kan maskiner vara kreativa? Kan de inspirera oss att finna nya konstnärliga vägar? Kan interaktion med andra intelligenser ta oss bortom våra kreativa begränsningar och visa oss mer av vår mänsklighet? Det frågar sig gruppen AI_am i den interaktiva dansföreställningen ”AI am here” som har premiär 25 oktober.

 

En AI placeras i scenrummet. Först härmar den de mänskliga dansarna för att sedan utveckla egna rörelser. Under föreställningens gång lär den sig dansa.

 

– Ofta skapas AI med syftet att bli bättre än människor, till exempel förutsäga väder eller ställa medicinska diagnoser, säger utvecklaren och konstnären Alex Berman. Inom konst och kultur är det inte lika självklart att maskiner kan, eller bör, ”övervinna” oss. Kanske är det lämpligare att se dem som möjliga medskapare. Kan vi bli mer kreativa tillsammans med AI?

 

AI'n i föreställningen studerar dansarnas rörelsemönster genom infraröda kameror och en motion-capture-dräkt som bärs av en av dansarna. Själv uttrycker den sig genom ljud och rörelse och dess ”hjärna” består bland annat av ett så kallat neuralt nätverk som tränas upp under föreställningens gång.

 

– Publiken och dansarna möter en verklig AI, snarare än bara en konstnärlig gestaltning. Varje föreställning blir unik. Exakt hur AI:n beter sig kan vi inte förutsäga, säger Berman.

 

En bärande tanke i föreställningen är att AI:n inte bara lär sig från dansarna, utan också utvecklar egna rörelser. Mjukvaran bygger upp en sorts karta över observerade kroppsposer. När mjukvaran går utanför kartans välbekanta områden uppstår nya rörelser – ibland intressanta, ibland omänskliga. I föreställningen försöker de mänskliga dansarna härma och inspireras av AI:ns speciella sätt att röra sig. På så sätt uppstår en växelverkan där idéer bollas i båda riktningarna.

 

 

 

AI am here bygger på ett samarbete mellan Alex Berman och koreografen Valencia James (Barbados/Amsterdam). Tidigare har de genomfört workshops och presenterat projektet på vetenskapliga konferenser. Nu riktar de sig för första gången till en bredare publik.

Duon har byggt upp ett internationellt team med allt från ljusdesigners, tonsättare, scenograf och dramaturg till kreativa teknologer som arbetar med motion capture och visuell form. Deltagarna kommer från bland annat Göteborg, Budapest, Frankfurt och Los Angeles.

 

 

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)31–121771

E-post: info(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

INSTAGRAM

NYHETSBREV