Start      Om      Kalendarium     Nyheter      Biljetter      Kontakt      Arkiv

Utställningsperiod

9/3–22/4 2013

Onsdag - söndag kl 12-16

Samt i samband med föreställningar och konserter

 

Vernissage 9 mars kl 13.00

 

Fri entré

Adress / kontakt:

3:e Våningen

Sockerbruket 9

414 51 Göteborg

info[at]3vaningen.se

+46(0)31-12 17 71

 

 

Karta

 

 

Brit Swedberg - ögonblickets konstnär

Dansen fångad i tusch

Försökshallen

9/3–22/4 2013

Rörelsen är linjen i hennes liv. Linjen är rörelse.

 

Brit Swedberg har i över 30 år skildrat dans och teater som ingen annan.  Med några få streck har hon förmågan att fånga dansarens rörelse, karaktär och utstrålning. Hon tecknar ögonblicket, inte som fruset, utan som just rörelse, något som fortsätter där kroppen slutar, skickas i väg och bildar ett koreografiskt mönster. I hennes teckningar pågår nuet. Med tunna linjer på grovt papper växer gestalten fram. Brit tecknar inte av, hon tecknar rörelsen.

 

Britt Swedberg är född i Dalarna 1933, men flyttade senare till Göteborg. Redan som barn ritade hon människor, alltid människor och helst människor i rörelse. Som ung gick hon i dansskola, något som varit mycket viktigt för att med precision kunna fånga dansen i bild.

Tecknandet utvecklade hon på Konstindustriskolans avdelning för dekorativt måleri (i dag Högskolan för Design och Konsthantverk). Men målningen låg inte för henne.

– Jag mådde illa av lukten från färgen, säger hon. I stället blev det tuschteckningen. Efter avslutade studier erbjöds hon anställning på GT där hon arbetade i drygt 30 år som tecknare och senare även kulturjournalist. När hon slutade på GT 1991 inriktade hon sig helt och hållet på att teckna dans som frilansande konstnär.

 

De flesta har säkert sett hennes tuschteckningar av dansare och skådespelare, i dagspress på affischer eller programblad. Nu har alla möjlighet att se ett urval dansteckningar i 3:e Våningens Försökshall.

 

Vernissage 9 mars kl 13.00 med invigningstal av Lis Hellström Sveningson. Dans av Celia Berndtzen och Moritz Ostruschnjak, ackompanjerade av Cecilia Flodén på flöjt.