START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

 

4 april – 10 maj 2020

CERES_SPACELAB

Rickard Eklund

 

ÖPPET

4 april – 10 maj

Ons–sön kl 12–16

 

Fri entré

 

 

 

3:e Våningen bjuder in Göteborgsbaserade konstnären Rickard Eklund som i utställningshallen bygger upp en serie nya installationer och skulpturer.

 

Det börjar bli sent. Överallt i den här staden finns stora byggarbetsplatser. Om natten är det svårt att avgöra vilken planet de äger rum på. Innanför avspärrningarna finns inga kvarvarande signalement som indikerar att det ännu är kvar på jorden. Där finns bara stark arbetsbelysning, tungt maskineri, brutalistiska strukturer och futuristiska logotyper, omgivet av grus, sten och damm. Likt en rymdbas, i första fasen i bildandet av en koloni med avsikt att skapa en ny beboelig utpost på ytan av en fientlig eller ej ännu anpassad himlakropp. Där lever ingenting utan insats och översikt. Där känns det djupa avståndet och svindeln inför den öppna kalla rymden.

 

Ceres_spacelab är ett imaginärt rymdlabb inhyst på en sådan plats, fast skyddat från utsidan. Belägen i tanken vid dvärgplaneten i asteroidbältet mellan Mars och Jupiter, som fått sitt namn från en romersk skördegudinna. Här finns artefakter av en konstnärlig forskning kring; liv/död; förnybara energikällor som svärmande gräshoppor; försök till aero-, hydro- och pyroponics med psykoaktiva plantor; visualiseringar av lokala galaxkluster och labyrintiska omloppsbanor.

 

Vatten, speglar, svarta ytor, växter och teckensystem är några återkommande element i Rickard Eklunds konst. Uppfunna material blandas med teknologi och olika grafiska tekniker i tematiska installationer med flera samspelande verk. Inspirerad av mytologi, semiotik och sci-fi så gör Rickards verk ofta referens till en förskjutning eller förlängning av perceptionen på olika vis, genom drömsk visuell form eller annorlunda kombinationer av koncept och symboler. Utöver sin konstnärliga praktik formger Rickard även skivomslag och musikvideos samt driver det nystartade galleriet Upper Hand och är styrelsemedlem i galleri BOX.

 

Utställningen öppen 4 april – 26 april 2020

Ons–sön kl 12:00–16:00

Fri entré

 

Hemsida: rickardeklund.xyz

 

 

 

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)31–121771

E-post: kontakt(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

INSTAGRAM

NYHETSBREV