START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

Spelas

15 oktober kl 19:00

 

Biljetter

Ordinarie pris 160 kr

120 kr för pensionär, student, arbetssökande.

 

Köp online på Tickster

 

OBS! Begränsat antal platser pga COVID-19. Endast ett framförande!

 

 

15 oktober 2020

I TAKT OCH OTAKT

Ett möte med bröderna Gert Marcus och Ingolf Dahl.

Musik, dans, film och bildkonst i förening.

 

Har du någonsin undrat över konstverken vid Lindholmens kaj? De långa raderna av målad plåt. Och visst ser de ut att vara besläktade med de två enorma bågarna i blått och rött som står vid Sergels Torg i Stockholm?

 

3:e Våningen bjuder in till en programkväll med fokus på på den tysk-svenske konstnären Gert Marcus och hans bror Ingolf Dahl. Upplev Gert Marcus färgade pannåer i koreografi av Gun Lund till specialskriven musik av Åke Parmerud. Lyssna till en komposition av Ingolf Dahl för fyrhändigt piano som framförs för första gången i Sverige av duon Mikael Kjellgren och Daniel Landén. Dessutom premiär av en film som lyfter fram Gert Marcus arbete med ljus och färg.

 

OBS! Endast ett framförande i Sverige innan föreställningen drar vidare på turne i Tyskland. Så passa på och boka nu! Begränsat antal platser pga COVID19!

 

Gert Marcus (1914-2008) och Ingolf Dahl (1912-1970) växte upp i Hamburg med en svensk mamma och en tysk-judisk pappa. Ingolf studerade musik vid universitetet i Zürich och arbetade på Zürich Operan fram till 1939 då han tvingades fly till Los Angeles och tog sin mammas efternamn. Som kompositör efterlämnade han en rik och omfattande produktion av verk som aldrig tidigare framförts i Sverige. Gert Marcus flyttade till Sverige 1933 där han verkade som skulptör och bildkonstnär under resten av sitt långa liv.

 

Programmet den 15 oktober vill spegla brödernas konstnärskap och förgreningar till andra

konstområden - förutom musiken också danskonsten, ge perspektiv på konstnärernas avantgardistiska betydelse i såväl dåtid som samtid.

 

Till nyskriven musik av Åke Parmerud och med dansarna Gunilla Jansson, Torun Odlöw och Åsa Thegerström från E=mc2 Dance har koreografen Gun Lund skapat ett nytt verk till Gert Marcus monokroma pannåer. Samma pannåer var förlagor till den stora installation som finns att se i Bagarmossens tunnelbanestation i Stockholm och visas nu i 3:e Våningens scenrum.

Gun Lund har tidigare gjort koreografi till Gert Marcus monumentalskulptur Di-edersekvensen på Lindholmens kaj. Danskonst och nutida musik var viktiga partners för Gert Marcus i hans skapande och Gun Lund anlitades flera gånger i samband med vernissager och utställningar.

 

Under senare år har brödernas arbete uppmärksammats i Hamburg genom Initiative Marcus und Dahl. Hela programmet I takt och otakt framförs 19 oktober på Ernst Deutsch Teater i Hamburg och 21 oktober på Neustädtisches Palais i Schwerin.

 

Projektet genomförs med stöd av Musikverket.

 

 

 

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)702–721771

E-post: kontakt(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

INSTAGRAM

NYHETSBREV