Start      Om      Kalendarium     Nyheter      Biljetter      Kontakt      Arkiv

Spelperiod

27 maj kl 20.00

28 maj kl 20.00

 

 

 

Biljetter

Biljettpris: 60 kr

Fri entré för studenter från HSM.

 

Boka på tel 0702-721771 eller

bokning[a]3vaningen.se

 

 

Adress / kontakt:

3:e Våningen

Sockerbruket 9

414 51 Göteborg

info[at]3vaningen.se

+46(0)31-12 17 71

 

 

Karta

 

 

Lindblads ande

Försökshallen

27/5–28/5 2014

3:e Våningens konsertserie med ny elektroakustisk musik i Rune Lindblads anda. Medverkande är studenter, lärare och andra verksamma vid Lindbladstudion i Göteborg.

 

Tisdag 27 maj kl 20.00

Abstrakta audiovisuella experiment, nya beats och oväntade ljudlandskap

Niklas Sjösvärd och Jon Johansson

 

Onsdag 28 maj kl 20.00

Live-elektronik och experimentell improvisation

Gino Robair, Palle Dahlstedt, Lindha Kallerdal, Per Gunnar Juliusson, Piersimone Crinelli och Per Anders Nilsson.

 

 

Abstrakta audiovisuella experiment, nya beats och oväntade ljudlandskap

 

Niklas Sjösvärd och Jon Johansson. Båda avslutar sina studier på kompositionsprogrammet vid HSM nu i vår och har vid flera tidigare tillfällen spelat på 3:e Våningen.

 

Nu öppnar vi dörrarna och låter dem hålla en helt egen kväll med abstrakta audiovisuella experiment, liveimproviserad elektronisk musik, dissonans, harmoni, nya beats och oväntade ljudlandskap.

 

"Med den här kvällen vill jag sammanfatta de senaste tre årens utforskande och erfarenheter inom nya områden som modulär syntes, audiovisuell komposition, installation, m.m."

– Niklas Sjösvärd

 

"Hur skapa alternativa världar med en låg budget, en persondator och en viss mängd okunskap, det är frågan. Det viktiga är inte bara att det är möjligt, utan att det är enda som återstår att göra."

– Jon Johansson

 

Niklas Sjösvärd (f. 1985) är tonsättare och musiker inom den elektroniska musiken. Han har en bakgrund inom demoscenen och den internationella chipmusikscenen där han fortfarande är aktiv under namnet Zabutom. De senaste tre åren har han studerat komposition med inriktning elektronisk musik på Högskolan för Scen och Musik i Göteborg.

 

Jon Johansson är född 1976 i norra Sverige. Har gått från att göra instrumentalmusik skriven med penna på papper till att skapa datorgenererad ljudkonst. Primitiva ljudredskap och lo-fi å ena sidan och datorn och programmering å andra sidan är de två poler mellan vilken hans musik skapas. Ovisshet och transcendens är fältet han undersöker.

 

 

Live-elektronik och experimentell improvisation – nya musikaliska och teknologiska sätt att interagera.

 

Kan vi improvisera musik på nya sätt? Teknologins intåg i våra liv har förändrat hur människor kommunicerar med varandra i vardagen. Kan den också användas för att skapa nya sätt att interagera musikaliskt?

 

Detta har musikerna Palle Dahlstedt och Per Anders Nilsson forskat i sedan nästan tio år. Nu tar de hit den amerikanske kollegan Gino Robair, och presenterar sina resultat på 3:e Våningen i Göteborg.

 

Ett exempel - man kan sätta en dator i mitten mellan musikerna som ger dem instruktioner om hur de ska spela, och dessa instruktioner kan påverkas av vad som just spelats. På så vis följer musikerna datorns instruktioner samtidigt som de egentligen har stort inflytande över vad datorn gör. Eller så kan musikerna genom elektroniken önska sig vad de andra musikerna ska göra, och utsättas för andra musikers infall. Det senast av dessa system är utvecklat i samarbete med improvisatören och kompositören Gino Robair från San Francisco, som är känd för bl a sina improvisationsoperor och för sina samarbeten med Tom Waits.

 

– När man på det här sättet 'stör' musikernas interaktioner och utsätter dem för situationer de inte har varit i förut, så spelar de på nya sätt, och vi får höra musik som är ny och annorlunda, berättar Palle Dahlstedt. Vi har provat våra knasiga system med musiker över hela världen, särskilt i San Francisco-området, där det finns en mycket levande improvisations-community. Och musikerna tycker oftast att det är väldigt kul att spela med de här systemen. De upplever dem inte som en begränsning, utan som en inspiration.

 

På konserten på 3:e Våningen på onsdag medverkar Gino Robair (slagverk och elektronik), Lindha Kallerdal (röst), Per Gunnar Juliusson (piano), Piersimone Crinelli (sax), Palle Dahlstedt (piano/elektronik) och Per Anders Nilsson (elektronik).

 

 

 

 

Gino Robair: ginorobair.com

Niklas Sjösvärd: soundcloud.com/sjoklas-ninjasvard