START      OM      PROGRAM      AKTUELLT      BILJETTER      NYHETSBREV      KONTAKT      ARKIV      ENGLISH

 

AKTUELLT  2019 | 2018 | 2017  |  2016  |  2015  |  2014  |  2013

 

 

 

2013

 

vecka 51 —2013_

 

Gemensamt programsläpp för Atalante och 3:e Våningen

 

Atalante och 3:e Våningen gör gemensam sak och slår ett slag för danskonsten i Göteborg!

Båda scenerna presenterar samtida dans, konst och musik, med dansen som ständigt pulserande nav. Kom och bli inspirerad av vårens fantastiska program!

 

Vi bjuder in till en sprudlande after work på Atalante torsdagen den 16 januari med mingel, dj's, bar och tilltugg från kl 17.00.

Säsongspresentationer inklusive live-inslag på scenen kl 18.00 - 19.00.

Fri entré och fina specialerbjudanden på vårens biljetter.

 

Varmt välkomna!

 

 

Atalantes hemsida: atalante.org

 

 

 

 

 

 

vecka 51 —2013_

 

In memoriam – Zbigniew Karkowski 1958 - 2013

 

Kompositören och musikern Zbigniew Karkowski har nyligen avlidit efter en kort sjukdomstid. Han var en av de stora förgrundsgestalterna på den elektroakustiska scenen i Göteborg under 1980-talet, tillsammans med namn som Michael von Hauswolf och Erik Pauser. På senare år var han verksam i Japan där han var ett stort namn inom Noisemusiken

 

De flesta som mötte Zbigniew har historier att berätta om sönderbrända högtalare, ringande trumhinnor och skräckslagna grannar. Men bakom den tuffa ytan var han en seriös och konsekvent konstnär som också gjorde musik till en rad dansföreställningar. Bland annat gjorde han musik för dansgruppen Rubicon och till koreografen Gun Lunds stora verk "I Gudars Skymning" (1989) och "I sinom tid" (1990).

 

- Man visste alltid att man fick något unikt när man bad honom skapa och energin flödade. Det var en fantastisk ljudvärld han frammanade. Världen blir onekligen en något tystare plats utan Zbigniew Karkowski, säger Gun Lund.

 

 

 

 

 

 

 

vecka 50 —2013_

 

3:e Våningen bjuder in koreografer och dansare till Måndans #5

 

Måndans har blivit ett återkommande inslag i 3:e Våningens program. Dessa kvällar bjuder under opretentiösa former på möjligheten för såväl nya som etablerade utövare att pröva sina koreografiska idéer. Vår ambition är att presentera nya koreograferade verk, där rörelsen och formen står i centrum och vi vänder oss till professionella, utbildade koreografer och dansare som vill anta utmaningen att skapa något på temat Merkurius.

 

Måndans #5 spelas på 3:e Våningens scen 10 och 11 mars 2014 kl 19.00.

 

Ansökan skall vara inne senast 31 januari 2014.

Ladda ner en pdf med vidare instruktioner här: 3vaningen.se/assets/mandans5_inbjudan.pdf

 

 

 

 

 

 

 

vecka 49 —2013_

 

Videoverket "Ge mig autonomitet och känn dig fri i allt" till Lissabon

 

Olof Persson medverkar med videoverket “Ge mig autonomitet och känn dig fri i allt” på 2013 års upplaga av video, performance och teknologi-festivalen In Shadow i Lissabon i början av december. Verket har tidigare visats på Örebro Konsthall, 3:e Våningen och Swedish Style in Tokyo.

 

Mer information om festivalen: http://www.voarte.com/en/home

 

 

 

 

 

 

 

vecka 45 —2013_

 

Acéphale och GIBCA Extended presenterar PANOPTIKON 9 november 2013

 

För en kväll öppnar Sockerbrukets portar upp till det beryktade Institutet – en David Lynch-doftande skenvärld fylld av samtidskonst, där det ordnade lever sida vid sida med det godtyckliga och där ingen går säker. 3:e Våningen är en av de platser i Sockerbruket som publiken kommer att besöka på sin nattliga resa genom Institutet.

 

Antal platser är begränsat, boka din biljett i tid på http://billetto.se/panoptikon

 

Mer information:

http://www.acephale.se

https://www.facebook.com/events/454428934675128/?fref=ts

 

 

 

 

 

 

 

vecka 44 —2013_

 

Me - every body, volume 2 till Dansens Hus

 

Olof Persson Projects har just avslutat en lång och lyckad spelperiod med Me - every body, volume 2 på 3:e Våningen. Nu är det dags för Stockholmspubliken att få ta del av föreställningen. 5, 6 och 7 november gästspelar Olof Persson Projects på Dansens Hus.

 

Mer info och biljettbokning: http://www.dansenshus.se/Pa-scen/Lilla-scen/Olof-Persson-Projects1/

 

www.olof.org

 

 

 

 

 

 

 

vecka 42 —2013_

 

Dans och text för att uppmärksamma Anti-traffickingdagen 18 oktober 2013

 

Gun Lund och E=mc2 Danskonst medverkar vid RealStars program inför Anti-traffickingdagen. Den 17 oktober blir det dansperformance och bokrelease på Medborgarplatsen i Stockholm.

 

Danselever från Kulturama och S:t Eriks gymnasier har under ledning av koreograf Gun Lund instuderat en dansperformance för att lyfta frågor om Fair Sex - sex på lika villkor. Medverkar gör även dansarna Luisa Denward och Gunilla Jansson från Gun Lunds kompani E=mc2 Danskonst.

 

Dansen uppmärksammar releasen av boken INTIMITET OCH MAKT, där 19 unga skribenter i litterära texter vittnar om temat utifrån sina olika verkligheter.

Redaktörer för boken är Amanda Frövenholt och Mathilda Frykberg.

 

Dansen visas vid två tillfällen under eftermiddagen den 17 oktober, kl. 12.00 och 16.00 och pågår i ca 15 min.

 

www.realstars.eu

 

www.emc2dance.com

 

 

 

 

 

 

 

vecka 40 —2013_

 

PAMS, Seoul

 

Gun Lund/E=mc2 Danskonst, Olof Persson Projects och Jeanette Langert kommer att vara representerade vid den stora scenkonstmässan PAMS - Performing Arts Market in Seoul - som pågår 7-11 oktober 2013. Detta sker genom en gemensam satsning från flera svenska dansproducenter, med stöd från Svenska Institutet och Kulturrådet.

 

Läs mer om PAMS här: http://en.pams.or.kr/main.asp

 

 

 

 

 

 

 

vecka 38 —2013_

 

Hongkong-baserade designmagasinet IdN tipsar om Me - every body, volume 2

 

Hongkong-baserade designmagasinet IdN tipsar om Me - every body, volume 2:

http://idnworld.com/events/?id=OlofPerssonProjects-MeEveryBodyVolume2

 

 

 

 

 

 

 

vecka 34 —2013_

 

Olof Persson Projects & 3:e våningen samarbetar med Göteborg Art Sounds

 

GAS FEST 2013 äger rum 27/9 på Nefertiti och utökas till 3:e våningen 28/9 med föreställningen Me - every body volume 2 samt efterföljande konsert/performance med Pierre Proske/Grimus, Jean-Louis Huhta och David Sabel.

 

Läs mer på www.gas-festival.com samt www.3vaningen.se

 

 

 

 

 

 

 

vecka 34 —2013_

 

Scintillae - frön av ljus,  del av en konstnärlig produktion på hemlig plats 6 september

 

Scintillae – frön av ljus utkastade i kaos är en koreograferad ljusskulptur inspirerad av alkemins tankevärld. En magisk föreställning byggd på biokemiska ljusprocesser som i naturen finns hos

lysmaskar, eldflugor och i havets mareld.

 

Scintillae äger rum i en glänta i skogen – mörka gestalter lösgör sig från träden och närmar sig en grönskimrande ljuskälla, där rituella rörelsemönster initieras…

 

Verket har iscensatts i ett flertal utomhusmiljöer och ingår denna gång i VILD – en skogsföreställning i skymningstid. Bakom VILD står Acéphale, i samarbete med ett tjugotal konstnärer. Publiken inbjuds att besöka en än så länge hemlig plats i naturen.

 

VILD äger rum 6 september 2013, med början kl 20.00.

För information om plats m.m. se www.acephale.se

 

 

 

 

 

 

 

vecka 33 —2013_

 

E=mc2 Danskonst på Marstrand

 

IntersectionPoint - World Innovation Challenge 2013 äger rum på Marstrand 15-16 augusti. E=mc2 Danskonst medverkar bl a med föreställningen Lysingar och Nattflyn.

 

För mer information om konferensen se https://www.facebook.com/pages/Intersectionpoint-World-Innovation-Challenge/158088557562597

 

 

 

 

 

 

 

vecka 33 —2013_

 

Alexandra Wingate och Olive Schellander repeterar på 3:e Våningen

 

Under vecka 33 är Alexandra Wingate och Olive Schellander på 3:e Våningen och arbetar med det gemensamma forskningsprojektet Sex as commercial instinct, där de undersöker hur kulturellt betingat symboler, tecken, föreställningar och ideologier blir internaliseras och en del av de "språk" (rörelse, gester, koder) vi lär och använder för att uttrycka oss.

 

Alexandra Wingate och Olive Schellander framförde duetten Dear Real Doll under Måndans #3

på 3:e Våningen tidigare i år.

 

http://sexascommercialinstinct.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

vecka 24 —2013_

 

Olof Persson medverkar vid festival:display i Stockholm

 

festival:display är en koreografifestival som kurateras av Rebecca Chentinell och Marie Fahlin/Koreografiska Konstitutet. Festivalen presenterar koreografiska verk som utmanar och undersöker nya format att producera, presentera och se på dans och koreografi bortom det traditionella scenformatet. Olof Persson är en av sammanlagt 24 koreografer som deltar i festivalen med verk på temat animism.

 

11-16 juni 2013 på WELD i Stockholm.

 

www.festivaldisplay.com

 

 

 

 

 

 

 

vecka 23 —2013_

 

Tanzkongress i Düsseldorf 6-9 juni

 

Gun Lund, Lars Persson och Olof Persson åker till Tanzkongress för att ta del av det imponerande programmet samt upprätthålla och skapa nya kontakter med internationella aktörer i dansvärlden. Jeanette Langert kommer också att delta vid Tanzkongress.

 

 

www.tanzkongress.de

 

 

 

 

 

 

 

vecka 23 —2013_

 

E=mc2 Danskonst till Litauen

 

På Sveriges nationaldag den 6 juni 2013 framträder E=mc2 Danskonst på Kaunas Dramatiska Teater med Skoreografier och Vändpunkt av Gun Lund. Programmet delas med Aura Dance Theatre som är baserade i Kaunas. Gästspelet är en del i ett pågående utbyte av föreställningar mellan E=mc2 Danskonst och Aura Dance Theatre. Inititativtagare till just denna kväll är Svenska ambassaden i Litauen.

 

 

www.aura.lt

 

http://www.swedenabroad.com/sv-SE/Ambassader/Vilnius/Aktuellt/Nyheter/Dansupptradande-i-Kaunas-pa-Sveriges-nationaldag-sys/

 

 

 

 

 

 

 

vecka 11 —2013_

 

Dans- och Konstscenen 3:e Våningen väljer nu att låta Olof Persson ingå som en av tre konstnärliga ledare för verksamheten

 

- Det är en förstärkning, men handlar naturligtvis också om en medveten förnyelse. Olof Persson tillhör en yngre generation och har ett annat nätverk än oss, inte minst på den nya konstarenan, säger Gun Lund. Just nu har han tagit initiativet till en samverkan mellan gallerier och konsthallar i området.

 

- Publiken känner Olof Persson från verksamheten här. Han är konstnär och dansare, har ända sedan starten haft 3:e Våningen som hemmascen och ligger också bakom satsningen på en konceptbutik med "närproducerad kultur". Han har en bred egen konstnärlig verksamhet.

 

Olof Persson är 37 år gammal och konstnärligt verksam sedan drygt 20 år. Han är utbildad i Fri konst och nya media vid Konsthögskolan Valand, skulptur vid Örebro konstskola och dans vid Performing Arts School. Han driver "Olof Persson Projects", en transdisciplinär projektgrupp och har genom åren gjort en rad föreställningar, videoverk och installationer som har visats på gallerier, konsthallar, scener och festivaler i Sverige och världen över, bl a Paris, New York, Tokyo, Köpenhamn, Düsseldorf och Santiago de Chile. Utanför den egna verksamheten har han även samarbetat med electropopduon Pacific! i föreställningen "Narcissus" (2009). Han är återkommande verksam som dansare i E=mc2 Danskonst.

 

Under våren 2013 är Olof Persson aktuell med turné till Fylkingen i Stockholm med föreställningen

"Me - every body, volume 1", som även spelas på 3:e Våningens scen. Projektet bygger på ett omfattande internationellt samarbete med ljudkonstnärerna Robin Rimbaud /Scanner, Mike Skinner,  Jean Louis Huhta och Pierre Proske/Grimus. Olof Persson medverkar även på Festival:Display på Weld i juni.

 

I september 2013 blir det premiär på "Me - every body, volume 2" på 3:e Våningen. Föreställningen spelas sedan på Dansens Hus i Stockholm.

 

Mer information på www.olof.org

 

 

 

 

 

 

 

vecka 7 —2013_

 

Sista föreställningen i 24 kvadrat - Sveriges minsta dansscen!

Återuppstår som scenlokal 9 & 10 mars.

 

Det finns nu en sista chans för publiken att uppleva 24 kvadrat i sin ursprungliga form i Sockerbruket. Den lite udda lokalen har sedan 2010 fungerat som projektrum, då all verksamhet är samlad i de nya lokalerna på 3:e Våningen. Men nu försvinner lokalen definitivt som scen för Gun Lund o Lars Persson.

 

- Vi har haft lokalen kvar av nostalgiska skäl, där har hänt så mycket kul. Det var också ett omtalat scenkoncept som blivit stilbildande. Intima föreställningar i annorlunda lokaler sker ju på många håll idag. När vi startade ansågs det vara ett "omöjligt projekt".

 

24 kvadrat invigdes 2002 och sammanlagt har mer än 120 dansföreställningar spelats i lokalen. Gäster från hela världen har samsats på den lilla ytan.

 

Improvisationsdansarna Maria Mebius Schröder och Lisa Larsdotter Petersson med sina lokala gäster får nu definitivt avsluta verksamheten när lokalen återgår till fastighetsägaren HIGAB.

 

En sista chans för publiken att hänga i trappan i väntan på föreställningen med andra ord. Bara några dagar till … sen är det slut.

 

FEM x TVÅ Performance Improvisation spelas 9 mars kl 19.00 och 10 mars kl 17.00.

 

 

 

 

 

 

 

vecka 5 —2013_

 

"Tyvärr arbetar Gun Lund i Göteborg"

 

Det skriver Dagens Nyheters dansrecensent Örjan Abrahamsson i en krönika om Stockholms dansliv 30 januari 2013. Artikeln under rubriken Dansen saknar både scen och dansant rörelse diskuterar hajpade trender och danskonstens problem.

 

"Huvudskälet till att jag besöker dansmässan är min nyfikenhet på koreografen Gun Lunds senaste verk Transmission. Får mersmak. Tyvärr arbetar Gun Lund i Göteborg. Senast jag såg henne i Stockholm var 2005, på Moderna dansteatern. Men Stockholmsinstitutionernas chefer tycks idag inte vara särskilt intresserade av dans utan mer av scenkonst, performance. Konceptuell koreografi. [...]

Jag frågar som jag gjort tidigare: Vart tog dansen vägen? Paradoxalt nog känns de två traditionellt konservativa och tungrodda dansinstitutionerna mest samtida och dansanta. Med de nya danscheferna Johannes Öhman och Adolphe Binder - i operahusen i Stockholm respektive Göteborg - ser det innovativa lovande och rörelsemässigt spännande ut.

Och en motrörelse pyr, och möjligen är dansen ändå på väg tillbaka, efter år av konceptuell hajp och processande introspektion. Jag tror på rörelsens överlevnadsinstinkter.

Dansen vill leva, och kommer att överleva."

 

Läs hela artikeln av Örjan Abrahamsson här >>

 

 

 

 

 

 

 

vecka 4 —2013_

 

E=mc2 Danskonst till Stockholm

 

Den 25 januari 2013 visar E=mc2 Danskonst ett utdrag ur Transmission på den nationella Dansmässan i Stockholm. Dansmässan arrangeras av Danscentrum Stockholm och Dansspridning i Mellansverige.

 

För mer information se: www.danscentrum.se

 

 

 

 

 

 

 

vecka 3 —2013_

 

Göteborgs Kulturnämnd föreslår utredning om Gasklockans framtida användning

 

I flera år har Gun Lund och Lars Persson bedrivit ett arbete för att rädda gasklockan i Göteborg. Utgångspunkten har varit återkommande besök i Oberhausen i NordRheinWestfalen där gasklockan eller Gasometern som den kallas byggts om till jättelik konst- och utställningshall. Med bara en rösts övervikt i kommunfullmäktige räddades industriminnet i Oberhausen till eftervärlden. Något staden knappast ångrat. Här har verk av bl a Christo o Jean Cluade och Bill Viola visats, däremellan har fotoutställningar om planeten jorden, konstinstallationer om månen och världsomflygningar kring jorden dragit storpublik. I mars invigs en ny installation av Christo (se länken nedan till gasometern).

 

Gasklockan i Göteborg är nu åter rivningshotad, men Kulturnämnden begärde i ett yttrande från sitt decembermöten att en ny utredning, med Oberhausen som exempel skall genomföras. Byggnaden är kultur och industrihistoriskt också mycket intressant.

 

Hela yttrandet kan läsas på kommunens hemsida >>

 

Gasklockan i Oberhausen: www.gasometer.de

 

 

 

 

 

 

 

vecka 3 —2013_

 

Jeanette Langert koreograferar för Düsseldorfer Schauspielhaus

 

Jeanette Langert har inbjudits att koreografera Henrik Ibsens Peer Gynt på Düsseldorfer Schauspielhaus. Regisserar gör Staffan Waldemar Holm och för scenografi och kostym står Bente Lykke Møller.

 

Premiär 2 mars 2013.

 

http://duesseldorfer-schauspielhaus.de

 

 

 

3:e Våningen, Sockerbruket 9, S-414 51 Göteborg, Sweden.

Tel: +46(0)702–721771

E-post: kontakt(at)3vaningen.se

 

© 3:e Våningen 2017

 

FACEBOOK

VIMEO

INSTAGRAM

NYHETSBREV