Har du någonsin undrat över konstverken vid Lindholmens kaj? De långa raderna av målad plåt. Och visst ser de ut att vara besläktade med de två enorma bågarna i blått och rött som står vid Sergels Torg i Stockholm?

3:e Våningen bjuder in till en programkväll med fokus på på den tysk-svenske konstnären Gert Marcus och hans bror Ingolf Dahl. Upplev Gert Marcus färgade pannåer i koreografi av Gun Lund till specialskriven musik av Åke Parmerud. Dessutom en ny film som lyfter fram Gert Marcus arbete med ljus och färg.

Gert Marcus (1914-2008) och Ingolf Dahl (1912-1970) växte upp i Hamburg med en svensk mamma och en tysk-judisk pappa. Ingolf studerade musik vid universitetet i Zürich och arbetade på Zürich Operan fram till 1939 då han tvingades fly till Los Angeles och tog sin mammas efternamn. Som kompositör efterlämnade han en rik och omfattande produktion av verk som aldrig tidigare framförts i Sverige. Gert Marcus flyttade till Sverige 1933 där han verkade som skulptör och bildkonstnär under resten av sitt långa liv.

Till nyskriven musik av Åke Parmerud och med dansarna Gunilla Jansson, Torun Odlöw och Åsa Thegerström från E=mc2 Dance har koreografen Gun Lund skapat ett nytt verk till Gert Marcus monokroma pannåer. Samma pannåer var förlagor till den stora installation som finns att se i Bagarmossens tunnelbanestation i Stockholm och visas nu i 3:e Våningens scenrum.

Gun Lund har tidigare gjort koreografi till Gert Marcus monumentalskulptur Di-edersekvensen på Lindholmens kaj. Danskonst och nutida musik var viktiga partners för Gert Marcus i hans skapande och Gun Lund anlitades flera gånger i samband med vernissager och utställningar.

I takt o otakt hade urpremiär på den stora Ernst Deutsch Theater i Hamburg hösten 2020 och visas nu för Göteborgspubliken på 3:e Våningen.

De tyska musikerna Volker Ahmels och Friederike Haufe har gjort ett stort arkivarbete i Los Angeles och bidragit till att Ingolf Dahl getts en ny plats i musikhistorien och åter framförs runt om i världen.

17 augusti kl 19:00
18 augusti kl 19:00

Köp biljetter på Tickster.com.
Boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71.

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr

Projektet genomförs med stöd av Musikverket.