Rebecca Evanne och Per Störby Jutbring
Unni Britta Kangas, Benjamin Ek och Kent Olofsson

KONTRAST
Rebecca Evanne och Per Störby

En steppdansare och en musiker. Drömska minimalistiska ljudlandskap där hårda ljud från steppskorna rör sig fritt. Två motpoler som ibland vävs ihop till ett rytmiskt pumpande inferno-paradis.

Rebecca Evanne är koreograf, dansare och pedagog som rör sig fritt över genrerna. Hen har koreograferat musikaler som Wicked och Mary Poppins, moderna dansföreställningar, operaföreställningar, men även till artister som Marlena Ernman och Håkan Hellström. Som dansare har hen jobbat med olika koreografer som tagit henne till scener som Dansens hus, 3:e Våningen, Moderna Dansteatern, China teatern och Scandinavium. Rebecca är även pedagog på Balettakademien i Göteborg.

Kompositören, musikern och artisten Per Störby Jutbring gör minimalistisk musik, en blandning av klassisk orkestrering med akustiska instrument och elektroniska ljudlandskap. Hans musik har spelats på scener som National Grand Theatre i Peking, Contemporary Arts Center i New Orleans och Festival Internacional De Invierno i Rio. Den har hörts i filmer, teater, dans, TV och på en mängd plattor med t ex hans New Tide Orquesta, eller som sitt elektroniska pop-alias Zeigeist. Med NTO, där han spelar bandoneon, har han turnerat runt hela världen, på senare år har han fokuserat på sitt huvudinstrument pianot och som soloartist.

MOSQUITO NIGHTS
Unni Britta Kangas, Benjamin Ek och Kent Olofsson

Mosquito Nights leker med avståndet mellan självdistans och den totala sentimentaliteten. Ett dansverk som tar avstamp i tema Tornedalen och glesbygd.

“Jag kommer från en liten by i norra Tornedalen som heter Junosuando, där har jag min familj och min uppväxt, ur detta växte ett intresse för att förstå min bakgrund, historia och nutid bättre, som ledde mig till att skapa mini galaxen Mosquito Nights, som kommer i olika storlekar och tidsrymd; och är under expansion.”  –  Unni Britta Kangas  

Att som vuxen återupptäcka gamla pinsamheter, rädslor och dagdrömmar. Vad har tiden förändrat? Ett utforskande av ens identitet som minoritet och vad som format den. Mosquito Nigths undersöker olika performativa tillstånd och söker efter autentiska ögonblick där publiken bjuds in till en hemlig, lekfull dans.    

Koreograf/Dansare – Unni Britta Kangas   
Unni Britta Kangas är utbildad dansare, främst inom modern och nutida dans. Hon har tränat Streetdance, d.v.s. många av stilarna som faller under det begreppet och låter det influera rörelsematerialen hon arbetar med. När hon skapar scenkonst söker hon efter rytm, dans och rörelse, i röst, film och kroppen, för att utforska vad dans har möjlighet att vara. En motor i hennes kreativa processer är skrivandet och texten, som ofta får ta plats tillsammans med dansen.

Gäst dansare – Mari Vittradotter    
Mari Vittradotter är baserad i Göteborg där hon skapar politiska och aktivistiska dansverk/scenkonst som ofta har teman inom psykologi, och sexualitet. Utöver det så jobbar hon som dansare och driver communitydans projekt i Biskopsgården för kvinnor. Hon är utbildad på Balettakademiens 3 åriga yrkesdansarutbildning samt 2 år på New Education for Contemporary Dance i Härnösand. Maris konstnärliga metoder är improvisatoriska, experimentella, och interdisciplinära. I hantverk ligger fokus på rörelsens ursprung för att förstå syftet och därigenom skapa kraftfull och berörande dans. Mari Vittradotter och Unni Britta Kangas har samarbetat tätt i olika projekt sedan 2017.

Skådespelare på film – Orm Anna Ruotimaa   

Orm Ruotimaa är baserad i Umeå och kommer från Junosuando. Orm är aktiv sångare i Umeå. Samt arbetat som manusförfattare, projektledare och skådespelare i föreningen F.A.K.K. som bestått av musiker, dansare och skådespelare, ett aktivistiskt som såväl konstnärligt arbete. Orm Ruotimaa har tidigare samskapat med Mari Vittradotter och Britta Kangas i föreställningen Is it Poison? Samt medverkat på scenen som dansare, sångare och fysisk skådespelare. Orm Ruotimaa har en aktiv roll i och konstnärlig påverkan på Unni Britta Kangas arbeten.     

Kompositör – Benjamin Ek 
Benjamin Ek vände sig till komposition och låtskrivande för att kunna utforska “sånt man inte pratar om vid köksbordet”. Olycklig kärlek, queerhet och humor är teman som återkommer. Uttrycket varierar mellan klassisk musik, punk och popmusik. Han skulle beskriva arbetet med Mosquito Nights som lustfyllt! Britta leder med en tydlig vision, ger utrymme för konstnärlig frihet och inspirerar med sina texter! Benjamin Ek spelar även viola i folkpunkbander Elvirabira. 2021 släppte dem debutskivan “Vispunk”. Benjamin och Unni har arbetat ihop sedan 2012, exempelvis tävlat i en skol-melodifestival… De kom på tredjeplats, men har kommit till en punkt där de accepterar resultatet, nu tio år senare. 

Kompositör – Kent Olofsson
Kent Olofsson är mest förknippad med kammarmusik, ofta skriven för instrument i kombination med elektronik; minutiöst utarbetad musik som vuxit fram i nära samarbete med särskilda musiker och ensembler. Unni och Kent träffades i Jokkmokk under projektet och verket “Room X” med Riksteatern. De pratade Avicii, filmen Fargo en mörk komedi utspelad i amerikansk glesbygd, samt samtal om pubar och snö, sedan kom musiken.

17 mars kl 19:00
18 mars kl 19:00

Köp biljetter på Tickster.com.
Boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71.

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr

Foto – DanceRemainings