Den 23 februari kl 19.00 är det åter dags för Samtal om dans där Göran Bjelkendal kommer leda oss in i ett samtal om dansfilm. Gun Lund och Göteborgs Dansarkiv vill med dessa samtal levandegöra arkivet.

När filmen föddes blev det möjligt att bevara rörelse för framtiden, inte bara dans, alla rörelser. Scenframträdanden och vardagens dans kunde dokumenteras. Bland de tidigaste svenska filmer som visar dans finns Glada änkan, Jössehäradspolska, Svenska nationaldanser och Skilda tiders danser, alla från före 1910. Nästa steg blev att göra koreografi direkt för kameran och använda filmspråkets möjligheter till att flytta rörelsen i tid och rum. Ibland hör man påståendet att all rörelse är dans. Så kan man göra dansfilm utan dansare? Vid vår andra träff kommer vi att utforska den tanken. Vi ser flera korta filmer från före 1940, totalt en timme, med samtal mellan varje film. Beroende på hur mycket vi pratar kan kvällen bli upp till två timmar lång.” – Göran Bjelkendal

Gun Lunds ingång till Samtal om dans
Att samtala om dans har alltid legat mig varmt om hjärtat, samtalet mellan kolleger och samtalet med företrädare för andra discipliner.
Vad har vi gemensamt med filmare, bildkonstnärer, författare, musiker eller arkitekter.
Idag äger jag ett arkiv med böcker, tidskrifter, bilder, tidningsurklipp, filmat material, scenografiska skisser och element. Elsa Marianne von Rosens boksamling utgör en inspirerande grund. Gita Sellmans böcker och tidskrifter. En stor donation från Ingvar Söderskog och ett antal mindre från kolleger och vänner samt min egen stora samling med böcker, videor och urklipp om dans.
Här finns också all dokumentation kring dansen i Göteborg från 1980-talet och framåt, en rik källa att ösa ur för alla dansintresserade. Utifrån detta vill vi nu bjuda in till annorlunda samtal om dans som ger nya inblickar och vinklingar på dansen som konstform. Möt våra gäster i den intima miljön som biblioteket innebär och som möjliggör otvungna samtal i en avspänd atmosfär.

Foto Lars Ocklund

23 februari 19:00 Göran Bjelkendal

Fri entré
Anmäl dig via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71