31 januari kl 19.00
Anmäl dig via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71

Fri entré

Ami Skånberg är en svensk scenkonstnär, koreograf, filmskapare och författare. Hon har en doktorsexamen i dans från University of Roehampton. Hon är programsansvarig för M.A.D.E. – Master i Samtida Dansdidaktik på Stockholms Konstnärliga. Ami skapar scenkonstverk, dansfilmer och dokumentärer om dans. 

Ami Skånberg är en av dansfilmens pionjärer i Sverige, med många filmer bakom sig som visats över hela världen. Skånberg arbetar med film som antingen står för sig själv eller är integrerad i scenkonstverkEn samling av hennes filmer är utgivna av Njutafilms. Hennes debutfilm Fröken Tuvstarr, hennes älskade och den skallige Quasimodo som hon gjorde tillsammans med Joel Olsson och Laila Östlund fick ett mention spéciale i VidéoDanseGrandPrix 1995. Trions spelfilm Sagan om Dansaren visades på SVT och nominerades till Göteborg Filmfestivals pris Guldhatten 1999. Läs gärna Amis text i International Screendance Journal här. 

Senaste dansfilmer är:
Ancestor, i vilken hennes lärare Douglas Rosenberg dansar, premiär på 
Dansfilmfestivalen, 2022, och visades internationellt samma år. 
An Encounter with the Uncanny tillsammans med Omari Carter, premiär på Dansfilmfestivalen 2023.

Gun Lund och Göteborgs Dansarkiv vill med dessa samtal levandegöra arkivet. 

Gun Lunds ingång till Samtal om dans
Att samtala om dans har alltid legat mig varmt om hjärtat, samtalet mellan kolleger och samtalet med företrädare för andra discipliner.
Vad har vi gemensamt med filmare, bildkonstnärer, författare, musiker eller arkitekter.
Idag äger jag ett arkiv med böcker, tidskrifter, bilder, tidningsurklipp, filmat material, scenografiska skisser och element. Elsa Marianne von Rosens boksamling utgör en inspirerande grund. Gita Sellmans böcker och tidskrifter. En stor donation från Ingvar Söderskog och ett antal mindre från kolleger och vänner samt min egen stora samling med böcker, videor och urklipp om dans.
Här finns också all dokumentation kring dansen i Göteborg från 1980-talet och framåt, en rik källa att ösa ur för alla dansintresserade. Utifrån detta vill vi nu bjuda in till annorlunda samtal om dans som ger nya inblickar och vinklingar på dansen som konstform. Möt våra gäster i den intima miljön som biblioteket innebär och som möjliggör otvungna samtal i en avspänd atmosfär.

Foto: Lars Ocklund

Foto: Ami Skånberg Dahlstedt