Fredag 27 september kl 19

Köp biljetter på Tickster.com
Boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr

Musikgruppen XTC in the XIV består av fem sångare och två elektroniska stämmor som gör musik där körmusik från 1300-talet möter elektronik.

Extas genom sång, extas genom upprepning – ständiga toppar, upplyfta och utomjordiska. På den plats där evigheten står vinkelrät mot tiden sjunger XTC in the XIV 1300-talets eufori. 

De första experimenten i polyfonisk harmoni ställs mot den elektroniska musikens logik. Samplingar av gamla kompositioner loopas och återsjungs, gränserna för den akustiska världen är ogiltiga och toner låter för alltid. Linjär struktur bleknar och nya former dyker upp. 

XTC in the XIV startade som ett utforskande projekt kring tidsutsträckning, tonhöjdsförskjutning och narrativa konventioner för klubbmusik på tidig sångpolyfoni: det släpptes för första gången på Cease 2 Exist i September 2022. Gruppen arbetar för närvarande på en fullängds-LP.

Idag är XTC i XIV en vokalensemble som återskapar de samplade looparna genom en kombination av sång och liveelektronik. Gruppen har uppträtt på Nonagon festival, på Gotlands Konstmuseum, i Visby domkyrka och på Ställbergs Gruva som en del av ett residens med Örebro Län. Material har även presenterats på Assemblage saas*fee pavillon i Frankfurt och framförts som en del av Mint poesifestival 2024. Gruppen spelar just nu in ett album för Supertraditional-skivor.

Gruppen består av Walter Berge (f. 1992), kompositör och ljudtekniker med bakgrund inom matematik och klubbmusik, Em Silén (f. 1994) improvisationsmusiker och artist som också uppträder under namnet rip ME med en BA i elektroakustisk komposition från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Siri Anna Flensburg (f. 1993), sångare med bakgrund i klassisk körmusik med en fil kand i folkmusik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Maja Kamne (f. 1997), vokalist inom en mängd genrer med ytterligare inriktning på vallning. Hon har studerat folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Elin Oskarsson (f. 1998) sångare från den klassiska traditionen med kandidatexamen i kammarmusik från Örebro universitet och verksam inom flera stilar. Hanna Andersson (f. 1989) har även studerat folkmusik vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och arbetar även inom popmusik och opera och behärskar ett brett spektrum av sångtekniker.

Konsertcurator: Kajsa Magnarsson, ljudkonstnär utbildad vid Högskolan för Scen och Musik, Göteborgs Universitet, och Universität der Künste i Berlin.