22–26 november 2023

ALLTID I TID, ALDRIG I TID

Gun Lunds koreografiska universum

I sinom tid var ett koreografisk verk utifrån filosofiska funderingar om tid och rum. Den sceniska formen var kroppar uppspolade på “tidens strand”, med en fond skyhöga buntar vass och stenar utspridda över scenrummet. Verket inleddes med att en lampa svepte över de liggande dansarna på en vattenblank yta i en omslutande kolmörk rymd. Genom föreställningen sköljde en dov grundton – en orgelpunkt över helheten, musikaliskt växlade mellan mäktiga brus, svaga dyningar och långa andhämtningar då rummet intogs av dansarna. Senare skapades nyversionen “I ….. tid” med uppdaterad koreografi, scenografi, kostym och ljussättning.

I föreställningen Alltid i tid, aldrig i tid skapas en koreografisk remix på Gun Lunds verk till original-ljudverket av Zbigniew Karkowski (1958–2013) och ny scenografisk bild och form. Sju dansare flyter i det koreografiska uttrycket in i en vätskefylld rumsinstallation, darrande skikt och kvardröjande rörelser efter svallvågor förenas med det intensivt och envist malande bruset.  

Original-koreografi Gun Lund
Remix-koreografi Olof Persson
Komposition Zbigniew Karkowski
Dansare Elsa Aurell, Inanna Argati, Rebecca Evanne, Hannah Karlsson, Kyrie Oda och Lina Räftegård, Beda Åsbrink
Scenografi Johannes Luchmun
Ljussättning Finn Pettersson
Kostymdesign Sonia Witwitzka 

Bilden är en skanning av omslaget/affischen till I sinom tid, ursprungligen ett motiv av en strand, som manipulerades i flera nivåer igenom kopieringsapparat, en tidstypisk fanzine-estetik för den alternativa konstscenen under 80-talet fram till 90-talets början.

Under året uppmärksammas koreografen Gun Lunds livsverk. I programmet speglas mer än fem decennier inom danskonsten och hennes roll i framväxten av den moderna danskonsten i Sverige sedan 1970-talet. Fyra av hennes dansare har åtagit sig att återkreera verk de valt ut i ett experiment där verken ska ges en ny levande form – ”Det dansade arkivet”, där verket snarare än upphovspersonen står i centrum. Det handlar om en retrospektiv snarare än ett avslut eftersom Gun Lund fortfarande är i högsta grad aktiv och ibland själv står på scenen.

Läs mer om Gun Lunds koreografiska universum här!

SPELAS

22–26 november
Onsdag – fredag kl 19 och lördag – söndag kl 16
Föreställningarna ges med festlig inramning!

Köp biljetter på Tickster.com.
Boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71.

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr