16–18 mars 2023

ARK TILL ARK – AU POINT EXTRÊME – I MELLANRUMMET

Gun Lunds koreografiska universum

Under året uppmärksammas koreografen Gun Lunds livsverk. I programmet speglas mer än fem decennier inom danskonsten och hennes roll i framväxten av den moderna danskonsten i Sverige sedan 1970-talet. Fyra av hennes dansare har åtagit sig att återkreera verk de valt ut i ett experiment där verken ska ges en ny levande form – ”Det dansade arkivet”, där verket snarare än upphovspersonen står i centrum. Det handlar om en retrospektiv snarare än ett avslut eftersom Gun Lund fortfarande är i högsta grad aktiv och ibland själv står på scenen.

Läs mer om Gun Lunds koreografiska universum här!

ARK TILL ARK (1985)
Verket skapades av dansgruppen Rubicon 1985 (Gun Lund, Eva Ingemarsson och Gunilla Witt) då denna del visades på ANC-galan på Göteborgs Stadsteater, i juni 1986 utgjorde det inledningen på ett längre verk som spelades i Excercishuset (X-huset) på Heden. Den geometriska och formstarka koreografin är något som präglat Gun Lunds arbete även senare – rumsligheten är påtaglig. Hon hänvisar här ofta till sin föregångare Birgit Åkesson och hennes klassiska uttalande att ”Dans när form!”  Originalmusiken framfördes av bland andra  Zbigniew Karkowski och Jean Luis Huhta, den senare skapar här en ny ljudbild till verket.

Originalkoreografi Rubicon
Dans Gunilla Jansson, Torun Odlöw, Åsa Thegerström
Musik Jean-Louis Huhta
Kostym Johann Nordqvist och Lars Persson

AU POINT EXTRÊME (1989)
Det skulle kunna vara en metafor för ballerinans tåspetssko och dess  minimala kontaktyta med verkligheten, den fysiska punkt som skiljer henne från tyngdlösheten. Titeln refererar dock till surrealisterna, och fr a André Bretons sökande efter det sublima, punkten där allt sammanfaller eller sammanstrålar, där all laddning och koncentrationen finns. Men det kan också vara en punkt som man själv befinner sig i. Detta verk utspelar sig också på gränsen till den fysiska utmattningen – där sorg och förtvivlan är bärande känslor, allt utspelat i tystnad.

Originalkoreografi och dans Gun Lund
Dans Ulriqa Fernqvist
Ljus Finn Pettersson
Scenografi och kostym Gun Lund

I MELLANRUMMET (1992)
Verket skapades ursprungligen till ”Göteborgs dyraste luftrum”, huset som byggdes på Prippska tomten efter att bryggeriet rivits. Det var glada dagar i fastighetsbranschen, en bubbla som snart skulle spricka. Här stod publiken utanför de stora glasrutorna och frös i iskylan, medan dansarna svävade över det skinande varma marmorgolvet. De kunde ana att det fanns musik, som dock inte nådde ut. Publiken applåderade genom att slå på rutorna. Den har senare gjorts i flera sceniska versioner, bl a på Unga Atalante och 3:e våningen.  I mellanrummet mellan oss människor utspelas också alla våra relationer.

Originalkoreografi Gun Lund
Dansare Anna Westberg, Katarina Eriksson, Luisa Denward, Maria Mebius Schröder, Eva Edlund, Ingrid Kullberg-Bendz
Musik Jonny Axelsson och John Teglgaard
Originalkostym Tove Weigel,
Kostym Anna Kraft
Ljus Finn Pettersson
Scenografi Lars Persson

I samband med föreställningen sker ett publiksamtal med Gun Lund. 

Verken är valda av och återskapas på initiativ av dansarna Gunilla Jansson, Torun Odlöw, Olof Persson och Åsa Thegerström och andra medverkande dansare utifrån arkivmaterial – filmer, fotografier, anteckningar och egna kroppsliga och intellektuella minnesstråk i de fall sådana finns.

SPELAS

16 mars kl 19.00 UTSÅLT  I samband med föreställningen sker ett samtal mellan Gun Lund och Astrid von Rosen
17 mars kl 19.00 UTSÅLT
18 mars kl 16.00 UTSÅLT
Föreställningarna ges med festlig inramning!

Köp biljetter på Tickster.com.
Eller boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr