14–16 juni 2024
Vernissage fredag 14 juni kl 17–21
Lördag kl 12–18
Söndag kl 12–16

Fri entré

I samarbete med flera gratis AI-verktyg har konstnären skapat ett växande arkiv med tusentals sekunderkorta ljud- och videofiler. Utan att särskilja det AI-genererade från det egenproducerade materialet har Johansson bearbetat arkivet och skapat det audiovisuella landskapet Where the Sun never sets: New Twang.

Mitt intresse ligger i vad jag kan skapa inom ramen för ett givet format. Och hur formatet påverkar mig. Genom att kombinera text, musik och video med det originellt o-originella fenomenet AI undersöker jag historieskrivningens temporalitet där nuet-dået-framtiden samexisterar. Ett slags folkkonst där nya myter om tid och arbete uppstår i landet där solen aldrig går ner.

Jenny Johansson (f. Kristinehamn) baserad i Göteborg är en audiovisuell konstnär som arbetar interdisciplinärt med kollage i relation till materiella hierarkier och spekulativ historieskrivning. Processen präglas av tankar om tid och arbete, myt och verklighet. Genom digitala och fysiska verktyg med konceptuella ramverk vill hon möjliggöra kontrasterande idéer och uttryck för att skapa rymd åt nya minnen och identiteter. Har en Kandidatexamen i Konstnärligt fotografi, Hdk-Valand (2020). Ställt ut i Sverige och internationellt, under 2024 har Johansson skapat ljudlandskap till Eva la Cours video ’The Artist as Editor?’ som visades under jubileumsutställningen ’Full of Days’, Charlottenborg Kunsthal (DK), medverkat i residenset ’På väg 45’, Konsthallen Trollhättan och under alias ‘Ybarn’ bidragit med ljudatmosfär till bandet Bloøks debut EP. Senare i sommar deltar hon i residenset ’Längs hela hjärtats kant’ på Galleri 54 och i februari 2025 är Johansson aktuell med separatutställning på Galleri Box.

Utställningen ingår i programmet för Construction Festival residency x SHAPE+

Video: utdrag från ‘Where the Sun never sets: New Twang’, Jenny Johansson (2024)