19–28 januari 2023

NEITHER (2011)

Gun Lund

Neither reflekterar också koreografens intresse för konstmusiken, här i form av Morton Feldman som tonsatt ett poem på sexton rader av Samuel Beckett och skapat en ”opera”. Gun Lund lyssnade gång på gång till musiken för att höra hur texten sträcktes ut. Som publik kan man glömma det och bara njuta av tidens och sopranens flöde.

Sex dansare finns på scenen, mer eller mindre framträdande, de representerar de sex kvarkarna – up, down, top, bottom, charm & strange. Varje sort kan sedan ha tre olika ”färger” eller ”smaker” och dessutom finns en antipartikel för varje partikel. Totalt finns alltså 36 olika kvarkar, vilket reflekteras på scenen. Kvarkarnas egenskaper påverkar också koreografin t ex egenskapen att ju längre ifrån varandra de befinner sig desto hårdare är de bundna, och ju närmare de är desto större frihet har de.
Självklart behöver du inte kunna något om kvantfysik för att njuta av föreställningen, öppna ögonen och flyt med!

Verket är valt av och återskapas av dansarna Gunilla Jansson, Torun Odlöw, Olof Persson och Åsa Thegerström utifrån arkivmaterial – filmer, fotografier, anteckningar och egna kroppsliga och intellektuella minnesstråk.

Ursprungskoreografi Gun Lund
Dansare Gunilla Jansson, Luisa Denward, Olof Persson, Kyrie Oda, Åsa Thegerström, Hilma Thegerström Edh
Ljusdesign Fredrik Ljungström
Ljustekniker Finn Pettersson
Scenografi och teknik Lars Persson

Under året uppmärksammas koreografen Gun Lunds livsverk. I programmet speglas mer än fem decennier inom danskonsten och hennes roll i framväxten av den moderna danskonsten i Sverige sedan 1970-talet. Fyra av hennes dansare har åtagit sig att återkreera verk de valt ut i ett experiment där verken ska ges en ny levande form – ”Det dansade arkivet”, där verket snarare än upphovspersonen står i centrum. Det handlar om en retrospektiv snarare än ett avslut eftersom Gun Lund fortfarande är i högsta grad aktiv och ibland själv står på scenen.

Läs mer om Gun Lunds koreografiska universum här!

SPELAS

19 januari kl 19.00 SLUTSÅLT
20 januari kl 19.00
21 januari kl 16.00 SLUTSÅLT
26 januari kl 19.00 SLUTSÅLT
27 januari kl 19.00 SLUTSÅLT
28 januari kl 16.00 SLUTSÅLT
I samband med föreställningarna firas koreografen Gun Lund – välkommen på fest!

Köp biljetter på Tickster.com.
Boka biljetter via e-post bokning@3vaningen.se eller telefon 0702 – 72 17 71.

Ordinarie biljettpris: 160 kr
Student, pensionär, arbetssökande: 120 kr
Medlemmar Danscentrum Väst: 120 kr